Stiinta Siberian Health

Endoecologia - Puritatea mediului intern a organismului.

Endoecologia este știința care studiază și elaborează metode și soluții ce ajută la menținerea curățeniei organismului, contribuind astfel la funcționarea normală a tuturor organelor și țesuturilor. Endoecologia este o ramură nouă a medicinei științifice care nu tratează bolile, ci mai degrabă se ocupă de prevenirea lor, acest lucru fiind extrem de important în condițiile actuale.

Omul este o parte integrală a naturii, de aceea fiecare celulă a organismului nostru reacționează la nivelul simțurilor la orice schimbare de mediu înconjurător. Procesele biochimice care au loc în celulele vii, din care sunt compuse toate vietățile de pe planeta noastră, inclusiv și omul, s-au format demult, milioane de ani în urmă. Și în tot timpul acestor milioane de ani evoluția lumii vii a avut loc în condiții ideale de puritate ecologică. Dar în secolul XX progresul tehnologic a schimbat radical aspectul planetei noastre. În ultimele decenii, în mod imperceptibil, am devenit locutorii altei planete. Din păcate, majoritatea locuim departe de colțurile virgine ale naturii, suntem înconjurați de numeroase substanțe chimice, toxine care ajung în organismul nostru împreună cu alimentele, apa și aerul, pe care îl respirăm... Există o noțiune științifică a toxinelor mai exact: "Orice substanță care a pătruns din exterior sau care s-a format în organism, la timpul nepotrivit, în cantitate nepotrivită și în locul nepotrivit".

De aceea, în condițiile existente, poluarea mediului intern al organismului este practic inevitabilă. De ce este periculos acest lucru? În primul rând, în lupta cu reziduurile, organismul irosește foarte multă energie care ar putea fi folosită pentru funcțiile vitale ale organismului. În al doilea rând, multe substanțe chimice pot să influențeze negativ sistemul imunitar, ducând astfel la dezvoltarea bolilor alergice, imunodeficiență, procese oncologice. În al treilea rând, "otrăvirea" prelungită a celulelor poate favoriza dezvoltarea multor boli cronice și a îmbătrânirii premature a organismului.

Celebrul savant rus Ilia Mecinicov a creat teoria îmbătrânirii, pe care o definește ca "poluarea" țesuturilor care înconjoară celulele: odată cu vârsta, procesul de eliminare a substanțelor inutile aflate in mediul din jurul celulelor este mai lent decât procesul lor de creare. Lina Ștern a descoperit funcția de barieră a țesuturilor din jurul celulelor, dar mai târziu academicianul Vlaili Caznaceev a dezvoltat această idee. Această descoperire și alte idei teoretice au contribuit la formarea bazei endoecologiei.

Comunitatea savanților Centrului de Știință și Inovație al Siberian Health în frunte cu doctorul în științe medicale, profesor, membru al Academiei Ecologice din Rusia, Iurie Petrovici Ghicev participă activ la realizarea ideilor științifice având ca scop menținerea purității mediului interior (endoecologia), prin introducerea lor în produsele moderne create. Metoda de corecție endoecologică bazată pe folosirea acestor produse (și integrat în produsul "Istochi cistoti"), sunt protejate de Patentul FR (№ 2297843, prioritatea invenției din 19.10.2004).

Curățenia mediului interior al organismului reprezintă baza de funcționare normală a organismului și prevenirea multor boli. De aceea, în abordarea sistematică de menținere a sănătății omului, știința endoecologică are o importanță primordială.

Medicina adaptationala din adancul secolelor

Cu siguranță, omul în procesul evoluției găsea nu doar rezerve interne pentru a rămâne în viață, dar folosea și substanțe naturale diverse, ce aveau proprietăți de adaptație. Este cunoscut că adaptogenii se foloseau pe larg în medicina populară în Siberia, China, Altai, Tibet și alte țări din Asia de Sud-Est. Mențiuni despre acestea se pot găsi în tratate medicinale străvechi, tratate de medicină din Tibet și India. Ideile vindecătorilor vechi nu și-au pierdut actualitatea și în mediul științific modern există ramuri ale medicinei care se ocupă de cercetarea posibilităților de adaptare a omului la condițiile mediului exterior, de asemenea elaborează metode și soluții pentru sporirea acestor posibilități de adaptare. Aceasta este numită medicina adaptațională.

Viața nu stă pe loc. Totul se afla în mișcare mereu, chiar dacă acest lucru nu este vizibil cu ochiul liber: totul se dezvoltă, se perfecționează, se schimbă... Schimbarea permanentă a devenit baza evoluției, a nouă înșine chiar, dintr-o celulă mică, în care Natura a insuflat viață, ne-am transformat în Homo sapiens (om rațional), am supraviețuit tuturor cataclismelor de pe Pamânt. Ce a permis omului și tuturor organismelor vii să se salveze pe Pământ? Probabil, acomodarea organismelor vii la condițiile mediului exterior care se schimbă mereu (care se mai numește și adaptare), dezvoltarea de calități și proprietăți noi, care ajută nu doar la existență, ci și la dezvoltare si reproducere. În acest fel, adaptarea este proprietatea de bază de susținere a vieții tuturor organismelor vii pe Pămînt.

Nu mai puțin importantă este capacitatea de adaptare la condițiile moderne, deoarece viteza procesului științifico-tehnic cu fiecare deceniu, se schimbă de câteva ori. Încă la mijlocul secolului trecut, nouă ne era greu să ne imaginăm că va fi posibil să zburăm în Cosmos, iar acum deja discutăm despre existența vieții în afara spațiului terestru... Fiecare om are "rezerve de putere", în dependență cu factorii ereditari și condițiile de viață. Posibilitățile adaptaționale sunt anumite rezerve care sunt folosite permanent la menținerea echilibrului dintre organism și mediu. Cu fiecare an, viața fiecăruia dintre noi devine mai intensă și variată și din păcate limitele de rezistență ale organismului precum și capacitatea lui de adaptare la acțiunile negative ale mediului exterior, deseori sunt depășite. Aici își face loc surmenajul, care duce la scăderea eficienței muncii, la oboseală, la îmbolnăvirii frecvente precum și la îmbătrânirea prematură.

Proprietatea unică a adaptogenilor, remarcată încă din cele mai vechi timpuri, constă în faptul că domeniul lor de aplicare al influenței lor asupra organismului este extrem de larg, iar rezultatul și scopul final al acțiunii lor este formarea stării de rezistență sporită a organismului, indiferent de acțiunea factorului negativ fizic, chimic, biologic sau social. Centrul de Știință și Inovație al Corporaţiei Siberian Health ce reunește savanți din diferite domenii, dezvoltă și menține activ domeniul medicinei adaptaționale care pune problema existenței calitative în condițiile moderne de viață, dar o asociază și cu longevitatea. Unul dintre principalii savanții, care se ocupă de cercetarea influenței adaptogenilor asupra sănătății omului, este doctorul în științe medicale Serghei Nikolaevici Udințev, care colaborează strâns cu Compania, încă din momentul fondării ei. Cercetările acestui savant sunt unice, rețeta și tehnologiile de fabricare a produselor pe bază de adaptogeni vegetali sunt absolut unice, protejate de Patentul Federației Ruse (Nr. 2125815, prioritate din 08.07.97), fiind răsplătite cu multe premii la nivel de stat.

Posibilitățile adaptaționale ale organismului reprezintă una dintre proprietățile sale principale p e care se bazează sănătatea omului. Asa cum temelia influențează durabilitatea și frumusețea clădirii pe care se construiește, tot asa se întâmplă și cu sănătatea noastră. Iată de ce, din acest motiv la Siberian Health se acordă multă atenție direcțiilor primordiale ale medicinei, la care cu certitudine putem să asociem medicina adaptațională.

Cronobiologia. Bioritmuri si sanatate

Cronobiologia este o știință care cercetează condițiile de apariție, natura, legile și însemnătatea ritmurilor biologice, precum și relația dintre bioritmuri și sănătatea omului.

Bioritmurile reprezintă baza vieții. Ele stau la baza adaptării organismelor și asigură legătura dintre natura vie și cea fără de viață, indică ordinea existenței Universului și a fiecărui om. Toate ființele vii de pe Pământ, de la plante până la mamiferele superioare se supun ritmurilor biologice care depind de schimbările ritmice din mediul extern (ziua- noaptea, oscilația câmpului electromagnetic al Pământului și altele). Bazele cunoștințelor despre bioritmuri provin din cele mai străvechi timpuri. Tratatele lui Hippocrate și Avicenna au ajuns până în zilele noastre, în care un loc aparte îl ocupa modul de viață sănătos, bazat pe ordinea corectă a etapelor de activitate și respectiv odihnă.

Fondatorul școlii moderne de cercetare a ritmurilor biologice este profesorul Franț Halberg. În cercetarea bioritmurilor o contribuție semnificativă au adus și savanții ruși: I. M. Secenov, V. I. Vernadschii, I. P. Pavlov, care credeau, că "în viața omului nu este nimic mai dominant, decât ritmul".

În funcție de momentul zilei, starea fiziologică a omului se schimbă, precum și capacitățile intelectuale sau chiar dispoziția. Pe parcursul zilei, organismul nostru este orientat spre absorbția substanțelor nutritive acumulate, pentru a primi energie necesară la activitatea cotidiană activă. Noaptea, dimpotrivă, substanțele nutritive se acumulează, au loc refacerea țesuturilor și diviziunea celulelor. Se știe că schimbările periodice sunt caracteristice nu numai organismului uman, ci și mediului înconjurător. Dar, în societatea contemporană, deseori ritmurile biologice nu corespund cu ciclul zilnic real (deoarece activitatea noastră zilnică, practic, niciodată nu corespunde cu ziua reală), ce cauzează un dezechilibru dintre funcționarea anumitor organe și sisteme. În acest fel, inevitabil, civilizația distruge ritmul nostru biologic natural.

Cronobiologia este o știință destul de tânără, care pe lângă faptul că se ocupă de cercetarea legăturilor dintre bioritmuri și sănătatea omului, se ocupă și de elaborarea metodelor și soluțiilor pentru restabilirea și armonizarea ritmurilor biologice perturbate. În prezent, acest domeniu se consideră a fi cel mai promițător în medicina de profilaxie, deoarece previne din timp cauzele dezvoltării multor boli. Corporația Siberian Health a fost printre primele companii care a început să pună în practică principiile cronobiologiei moderne și împreună cu specialiștii autohtoni, cei mai buni din acest domeniu, au elaborat prima linie specializată de produse de corecție cronobiologică. Produsele de corecție cronobiologică și soluțiile lor, integrate în seriile "Sinhrovital" și "Ritmî zdorovia", sunt protejate prin Patent (Nr. 2317822, prioritatea invenției 23.11.2004).

Armonizarea activității vitale a organismului prin restabilirea ritmurilor biologice naturale este încă o componentă importantă a sănătății, baza fundamentală a longevității noastre active.